Președintele Ungariei, Ader Janos, și vicepremierul Semjen Zsolt sunt așteptați să participe, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc, județul Harghita, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Surse din cadrul organizatorilor au declarat, vineri, că la pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Ciuc și-au confirmat participarea președintele Ungariei, Ader Janos, împreună cu soția, și vicepremierul Semjen Zsolt, precum și alți parlamentari din țara vecină.
Potrivit acestora, ei se vor afla în vizită privată și nu vor vorbi în calitate de politicieni, conform regulilor instituite de organizatorii pelerinajului, care nu vor ca evenimentul religios să aibă alte conotații.
Cei care vor asigura ordinea și siguranța publică în perioada Rusaliilor au estimat că la pelerinaj vor participa aproximativ 100.000 de persoane.
Unii dintre pelerini au ajuns deja la Șumuleu Ciuc, primul fiind un misionar voluntar care a pornit de lângă localitatea Pecs, din Ungaria, și a parcurs pe jos aproximativ 1.000 de kilometri.
Moto-ul Pelerinajului de Rusalii din acest an este: „Fericită ești tu, care ai crezut!” și provine din Evanghelia după Luca (Luca 1,45).
Mesa de deschidere a pelerinajului va avea loc vineri, de la ora 19.00, la Catedrala Franciscană din Șumuleu Ciuc și va fi urmată de o noapte de veghe și rugăciune.
Sâmbătă, la ora 12.30, va începe slujba de hram la altarul aflat pe șaua dintre munții Șumuleul Mic și Șumuleul Mare, oficiată de Ternyák Csaba, arhiepiscop de Eger și vicepreședintele Conferinței Episcopale Catolice Maghiare.
Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc are o tradiție de 446 de ani, fiind considerat cel mai mare din Europa Centrala si de Est.
Istoria pelerinajului se leagă de încercarea principelui Transilvaniei Ioan Sigismund de a impune secuilor catolici, în 1567, religia unitariană. Credincioșii catolici din zona Ciuc, Gheorgheni și Casin s-au adunat, în sâmbata Rusaliilor, la Șumuleu Ciuc, pornind spre muntele Harghita, împotriva armatei principelui. În timp ce bărbații luptau cu armata lui Sigismund, femeile și copiii s-au adunat în biserica de la Șumuleu și s-au rugat.
Obținând victoria, secuii și-au împodobit steagurile cu crengi de mesteacăn și s-au întors la Șumuleu, pentru a mulțumi Fecioarei Maria. De atunci, în fiecare an, în sâmbata Rusaliilor, credincioșii catolici se adună în cea mai mare procesiune religioasă din zonă.